Вести

13 начини за продолжување на векот на вентилот

Главната функција на вентилот е да ја изолира опремата и цевководниот систем, да го регулира протокот, да спречи повратен проток, да го регулира и испушта притисокот, е контролната компонента на системот за цевководи на течности, улогата е многу важна.Затоа, во обичната употреба на процесот треба да се обрне внимание на одржување и одржување на вентилите.

1. Дневна работа за одржување на вентилот

1.1 Треба да се забележи околината за складирање на вентилот, да се чува во сува просторија за вентилација и да го блокира преминот на двата краја.

1.2 Вентилот треба да биде редовна проверка, а отстранувањето на нечистотијата на неговата површина обложена со масло против 'рѓа.

1.3 Откако ќе се инсталира и нанесе вентилот, тој треба редовно да се ремонтира за да се обезбеди негова нормална работа.

1.4 Треба да се провери дали вентил запечатување површина абење, и според околностите на поправка или замена.

1.5 Проверете дали има абење на трапезоиден конец на стеблото и навртката, дали пакувањето е застарено и неважечко и направете ја потребната замена.

1.6 Тестирајте ги перформансите на запечатување на вентилот за да се уверите во неговите перформанси.

1.7 Вентилот треба да биде во добра работна состојба, завртките на прирабницата и држачот комплетни, навојот непроменет, без појава на лабавост.

1.8 Ако рачното тркало недостасува, треба да се комплетира навреме и да не може да се замени со клуч.

1.9 На жлездата за пакување не е дозволено да се искривува или нема однапред затегнат јаз.

1.10 Ако вентилот се користи во сурова средина, ранлива на дожд, снег, прашина, песок и други загадувачи, треба да постави заштитна обвивка за стеблото на вентилот.

1.11 Линијарот на вентилот треба да се чува недопрен, точен, проѕирен, заптивка на вентилот, капа.

1,12 Изолација јакна треба да биде без депресија, пукнатини.

1.13 Вентили во работа, избегнувајте удирање на нив или носење тешки товари.

пневматски активиран топчест вентил-1

2. Работа за одржување на вбризгување маснотии во вентилот

Професионалното одржување на вентилот пред и по операцијата на заварување игра витална улога во сервисирањето на вентилот во производството и работењето.Правилното и уредно одржување ќе ја заштити правилно функционирањето на вентилот и ќе го продолжи работниот век на вентилот.Одржувањето на вентилот можеби изгледа едноставно, но не е.Често се занемаруваат аспекти на работата.

2.1 Вбризгување на маснотии во вентилот, обрнете внимание на количината на маснотии.

Откако пиштолот за маснотии ќе се подмачка со масло, операторот го избира вентилот и режимот за поврзување со вбризгување на маснотии за да се изврши операцијата за вбризгување на маснотии.Постојат две ситуации: од една страна, недоволно вбризгување на маснотии, заптивна површина поради недостаток на мазива и забрзано абење.Од друга страна, прекумерно вбризгување масти, што резултира со отпад.Не постои точна пресметка на капацитетот за заптивање на различни вентили според типот на вентилот.Капацитетот на запечатување може да се пресмета според големината и категоријата на вентилот, а соодветното количество маст може да се вбризгува разумно.

2.2 Вбризгување на маснотии во вентилот, треба да обрнеме внимание на проблемот со притисокот.

За време на операцијата на инјектирање, притисокот на инјектирање се менува на редовен начин.Притисокот е премногу низок, истекувањето на заптивката или притисокот на дефект е превисок, устата за вбризгување маснотии е блокирана, внатрешната маст на заптивката се стврднува или заптивниот прстен и топката на вентилот, плочата на вентилот се гушкаат мртви.Обично притисокот на вбризгување на маснотиите е премногу низок, вбризгувањето на маснотиите во дното на шуплината на вентилот обично се случува во мала врата вентил.Притисокот за вбризгување е премногу висок, од една страна, проверете ја млазницата за вбризгување, како што е блокадата на дупката за маснотии суди ја ситуацијата за замена;од друга страна, употребата на течност за чистење повтори омекнување на неуспехот на заптивната маст, и вбризгување на нова замена на маснотии.Покрај тоа, запечатување тип и запечатување материјал, но, исто така, влијае на притисокот на вбризгување, различни форми на запечатување имаат различен притисок на вбризгување, општиот случај на хард печат притисок на вбризгување на повисок од мек печат.


Време на објавување: 28 јули 2021 година
Оставете ја вашата порака
Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја